trening.pun.pl

Piłka nożna i jej trening


#1 2011-01-29 11:55:08

Winter

Cesc 4

Zarejestrowany: 2010-12-25
Posty: 59
Punktów :   

Herbata

Picie herbaty jest dość powszechne w naszym kraju. Chociaż większość z nas ogranicza się tylko do jej czarnej odmiany, zarówno zielone jak i czerwone napary zyskują swoich miłośników. Wielbiciele tych gatunków herbat nie tylko cenią sobie ich aromatyczny smak, ale także właściwości zdrowotne.

Zarówno zielona, jak i czerwona herbata produkowane są z tego samego krzewu, co tradycyjna czarna herbata. Różnica polega jedynie na sposobie obróbki liści. W przypadku czarnej herbaty są one poddawane fermentacji, która całkowicie pomijana jest przy produkcji zielonej herbaty, a w przypadku czerwonej – ma delikatną formę. Ta drobna różnica sprawia, że obydwa te napary zyskują na wartości i nabierają zdrowotnych właściwości.

Herbata zielona – posiada bardzo atrakcyjny smak, jednak pod warunkiem, iż jest właściwie zaparzana. Gdy zalejemy ją wrzątkiem, staje się bardzo cierpka i gorzkawa, co może zrazić nowych smakoszy. Smak ten zawdzięczany jest garbnikom i teinie. Aby herbata miała łagodny, delikatny smak, powinno się ją zalewać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzyć nie dłużej niż 3 minuty. Liście można parzyć kilka razy, a każde kolejne parzenie powoduje, iż smak jest łagodniejszy i atrakcyjniejszy.
Zielona herbata jest źródłem cennych mikroelementów (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, mangan) oraz witamin (A, B1, B2, C, E, K). Zawiera też dużo olejków eterycznych, co kształtuje jej smak i zapach. Szczególnie wychwalają ją Japończycy, którzy głoszą, iż zielona herbata jest lekiem zapobiegającym powstawaniu 61 schorzeń i leczącym 21 chorób. Badania naukowe rzeczywiście potwierdzają dobroczynny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie.

Dowiedziono, iż herbata ta:

* obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
* reguluje procesy trawienne
* chroni przed zawałem serca i chorobami naczyniowymi
* zmniejsza ryzyko zachorowań na raka
* wspomaga pracę nerek i układu moczowego
* wykazuje działanie bakteriobójcze
* opóźnia proces starzenia
* oczyszcza organizm z toksyn
* usuwa zmęczenie i poprawia koncentrację



Herbata czerwona – ma bardzo specyficzny aromat i smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Zawdzięcza to procesowi łagodnej fermentacji i bardzo dużej ilości olejków eterycznych. Proces parzenia jest identyczny jak w przypadku herbaty czarnej. Napar ten szczególnie często jest pity przez osoby odchudzające się (zwłaszcza przez kobiety, które za cenę pięknej sylwetki są w stanie zaakceptować jego smak). Badania wykazały, iż picie od 3-4 filiżanek czerwonej herbaty przez miesiąc, przyczyniło się u różnych osób do utraty od 3-8 kg. Oczywiście sama herbata nie zdziała cudów, jednak poprzez wspomaganie przemiany materii i procesu trawienia, może stanowić dodatkowy czynnik pomagający w odchudzaniu.

Czerwona herbata również wykazuje właściwości zdrowotne:

* pobudza procesy trawienne, przez co pomaga w walce z nadwagą
* wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn
* obniża poziom cholesterolu
* wzmacnia organizm
* w pewnym stopniu łagodzi skutki spożycia alkoholu



Mając na uwadze korzystny wpływ przedstawionych powyżej naparów na nasze zdrowie, warto zastąpić nimi tradycyjną czarną herbatę. Szczególnie polecane jest to osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami i dbającym o zgrabną sylwetkę. W celu uatrakcyjnienia smaku herbat, producenci łączą je z różnymi dodatkami. Osobiście polecam herbatę zieloną z jaśminem lub trawą cytrynową oraz czerwoną herbatę cytrynową.

źródło : trener.pl

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.designed.pun.pl www.narutoninjawars.pun.pl www.rodzinnewille.pun.pl www.ricoe-gra.pun.pl www.modelevb.pun.pl